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Registros recuperados : 747 | |
161. | | WARWICK, D. R. N.; CARVALHO, H. W. L. de; ALBUQUERQUE, M. M. de; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; COSTA, J. G. da. Adaptabilidade e estabiidade de cultivares e linhagens avançadas de feijoeiro do grupo comercial carioca no Nordeste brasileiro, no biênio 2003-04. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. v. 1. p. 237-239. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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163. | | CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; DEL PELOSO, M. J.; RIBEIRO, F. E.; MELO, L. C.; OLIVEIRA, V. D. de; RIBEIRO, S. S. Adaptabilidade e estabilidade de cultivares de feijoeiro comum na zona agreste do nordeste brasileiro. Agrotrópica, Ilhéus, v. 20, p. 21-24, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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164. | | ALBUQUERQUE, M. M. de; WARWICK, D. R. N.; CARVALHO, H. W. L. de; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; COSTA, J. G. da. Adaptabilidade e estabilidade de cultivares e linhagens avançadas de feijoeiro do grupo comercial mulatinho no Nordeste brasileiro, no biênio 2003-04. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. . v. 1. p. 240-242. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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165. | | CARVALHO, H. W. L. de; WARWICK, D. R. N.; ALBUQUERQUE, M. M. de; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; COSTA, J. G. da. Adaptabilidade e estabilidade de cultivares e linhagens de feijoeiro comum do grupo comercial preto no Nordeste brasileiro, no biênio 2003-04. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. v. 1. p. 243-245. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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166. | | PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; DEL PELOSO, M. J.; COSTA, J. G. C. da; RAVA, C. A.; WENDLAND, A. Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijoeiro-comum com grãos tipo carioca na Região Central do Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 44, n. 1, p. 29-37, jan. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Unidades Centrais. |
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167. | | SOUZA, F. de F.; SOUZA, M. G. de; FARIA, L. C. de; DEL PELOSO, M. J.; GODINHO, V. de P. C.; UTUMI, M. M. Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de feijoeiro comum do grupo mulatinho, em Rondônia. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. v. 1. p. 250-253. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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168. | | CARVALHO, H. W. L. de; WARWCK, D. R. N.; ALBUQUERQUE, M. M. de; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; COSTA, J. G. da. Adaptabilidade e estabilidade de variedades e linhagens de feijoeiro comum no nordeste brasileiro. Agrotrópica, v. 17, número único, 2005. p. 27-32 Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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169. | | SILVA, F. de C.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; WENDLAND, A. Estabilidade e adaptabilidade de linhagens elite de feijoeiro-comum carioca para teor de proteína e tempo de cocção. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 8., 2014, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2014. p. 103. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 306). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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170. | | MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; DEL PELOSO, M. J.; RAVA, C. A.; COSTA, J. G. C. da; NASCENTE, A. S. Estabilidade de genótipos de feijoeiro comum no ensaio sul brasileiro no estado de Goiás. In: REUNIÃO SUL-BRASILEIRA DE FEIJÃO, 8., 2006, Londrina. Anais. Londrina: IAPAR, 2006. p. 75-77. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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171. | | PONTES JÚNIOR, V. de A.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; COSTA, J. G. C.; PEREIRA, H. S.; WENDLAND, A.; DEL PELOSO, M. J. Estabilidade de genótipos de feijoeiro comum no Estado de Goiás para produtividade de grãos, ciclo 2005/2006. In: CONGRESSO DE PESQUISA, ENSINO E EXTENSÃO, 5., 2008, Goiânia. Produção do conhecimento e transformação social: anais... Goiânia: Universidade Federal de Goiás, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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172. | | PONTES JÚNIOR, V. de A.; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S.; FARIA, L. C. de; COSTA, J. G. C.; WENDLAND, A.; DEL PELOSO, M. J. Estabilidade de genótipos de feijoeiro comum no Estado de Goiás para produtividade de grãos, ciclo 2007/2008. In: CONGRESSO DE PESQUISA, ENSINO E EXTENSÃO, 6., 2009, Goiânia. Ciência e desenvolvimento regional: anais... Goiânia: Universidade Federal de Goiás, 2009. p. 5023-5027. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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173. | | MELO, L. C.; PEREIRA, H. S.; FARIA, L. C. de; CABRERA DIAZ, J. L.; DEL PELOSO, M. J.; COSTA, J. G. C. da; RAVA, C. A.; WENDLAND, A. Estabilidade de genótipos de feijoeiro comum com grãos carioca no Centro-Sul do Brasil em 2003 e 2004. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. (IAC. Documentos, 85). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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174. | | PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; DEL PELOSO, M. J.; COSTA, J. G. C. da; RAVA, C. A.; WENDLAND, A. Estabilidade de genótipos de feijoeiro comum com grãos carioca na Região Central do Brasil nos anos de 2003/2004. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. (IAC. Documentos, 85). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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175. | | TORGA, P. P.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; CABRERA DIAZ, J. L.; DEL PELOSO, M. J.; WENDLAND, A. Estabilidade de genótipos de feijoeiro comum com grãos preto no Centro-Sul do Brasil nos anos de 2003/2004. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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176. | | TORGA, P. P.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; DEL PELOSO, M. J.; WENDLAND, A. Estabilidade de genótipos de feijoeiro comum com grãos preto na Região Central do Brasil nos anos de 2003/2004. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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177. | | PONTES JÚNIOR, V. de A.; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S.; FARIA, L. C. de; WENDLAND, A.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C. Estabilidade de linhagens de feijão em dez anos de avaliação em rede na Região Centro-Sul. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 11., 2014, Londrina. Tecnologias para a sustentabilidade da cultura do feijão: anais. Londrina: IAPAR, 2014. CONAFE Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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178. | | PONTES JÚNIOR, V. de A.; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S.; FARIA, L. C. de; WENDLAND, A.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C. Estabilidade de linhagens de feijão em dez anos de avaliação em rede na Região Centro-Sul. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 8., 2014, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2014. p. 102. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 306). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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179. | | MENDONÇA, F. R.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de. Escurecimento lento de grãos e arquitetura ereta em linhagens de feijoeiro-comum carioca. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 8., 2014, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2014. p. 101. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 306). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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180. | | FARIA, L. C.; QUEIROZ, S. A.; VOZZI, P. A.; LÔBO, L. A.; BEZERRA, L. A. F.; MAGNABOSCO, C. de U.; OLIVEIRA, E. J. A. Estudo genético quantitativo de características de crescimento de bovinos da raça Brahman no Brasil. Ars Veterinaria, Jaboticabal, v. 27, n. 1, p. 30-35, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 747 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
01/11/2022 |
Data da última atualização: |
01/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ABRELL, T.; NAUDIN, K.; BIANCHI, F. J. J. A.; ARAGAO, D. V.; TITTONELL, P.; CORBEELS, M. |
Afiliação: |
THOMAS ABRELL, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; KRISHNA NAUDIN, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; FELIX J. J. A. BIANCHI, WAGENINGEN UNIVERSITY AND RESEARCH; DEBORA VEIGA DE ARAGAO, CPATU; PABLO TITTONELL, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; MARC CORBEELS, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT. |
Título: |
Cassava root yield variability in shifting cultivation systems in the eastern Amazon region of Brazil |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Experimental Agriculture, v. 58, e38, p. 1-19, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1017/S0014479722000333 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was associated with plant density at harvest (ranging from 0 to 10 000 plants ha? 1 ), suggesting that managing plant density is a key determinant of the attainable yield levels. In addition, differences in cassava root yields could be largely explained by differences in labour inputs for weeding and fallow clearing, the effect of the latter depending on soil texture. Therefore, our results suggest that labour is a key production factor for cassava in the shifting cultivation systems of the Eastern Amazon in which the use of external inputs, such as chemical fertilizers and herbicides, is limited. Further, root yields were influenced by the method of field preparation, whereby yields were about 50% lower (and more variable) when fields were prepared by slash-and-burn than by mechanical ploughing or herbicide application. Despite the significantly higher yields, these alternatives to burning the vegetation are, however, still hardly adopted in Paragominas. Hence, there is a need for supporting more sustainable production systems through local and national public policies. These new systems should not only focus on soil fertility management but also on weed control and, more generally, on labour productivity. MenosCassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Weed pressure. |
Thesagro: |
Erva Daninha; Fertilidade do Solo; Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus NAL: |
Cassava; Shifting cultivation; Soil fertility. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03581naa a2200289 a 4500 001 2147936 005 2022-11-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1017/S0014479722000333$2DOI 100 1 $aABRELL, T. 245 $aCassava root yield variability in shifting cultivation systems in the eastern Amazon region of Brazil$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aCassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was associated with plant density at harvest (ranging from 0 to 10 000 plants ha? 1 ), suggesting that managing plant density is a key determinant of the attainable yield levels. In addition, differences in cassava root yields could be largely explained by differences in labour inputs for weeding and fallow clearing, the effect of the latter depending on soil texture. Therefore, our results suggest that labour is a key production factor for cassava in the shifting cultivation systems of the Eastern Amazon in which the use of external inputs, such as chemical fertilizers and herbicides, is limited. Further, root yields were influenced by the method of field preparation, whereby yields were about 50% lower (and more variable) when fields were prepared by slash-and-burn than by mechanical ploughing or herbicide application. Despite the significantly higher yields, these alternatives to burning the vegetation are, however, still hardly adopted in Paragominas. Hence, there is a need for supporting more sustainable production systems through local and national public policies. These new systems should not only focus on soil fertility management but also on weed control and, more generally, on labour productivity. 650 $aCassava 650 $aShifting cultivation 650 $aSoil fertility 650 $aErva Daninha 650 $aFertilidade do Solo 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 653 $aWeed pressure 700 1 $aNAUDIN, K. 700 1 $aBIANCHI, F. J. J. A. 700 1 $aARAGAO, D. V. 700 1 $aTITTONELL, P. 700 1 $aCORBEELS, M. 773 $tExperimental Agriculture$gv. 58, e38, p. 1-19, 2022.
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